- Holder lenka så blir ekteskapet godt !
Kunstnerisk inspirator for utstillinga Bjørn Sverre Seim og Maila Haugen Bersaas viser hvordan brudeskjeiene skulle brukes. Denne skjeia er laget av goffa`n til Maila - Torgeir Haugen.

- Holder lenka så blir ekteskapet godt !

Brudeskeia får si egen utstilling i sommer. I Tingstugu i Hol med åpning lørdag (30. juni) kl 15.00.
Kultur
Rita Stavn
Publisert : 27.06.2018 20:06
Sist oppdatert : 27.06.2018 21:30

Det finnes ingen statistikk over hvor mange lenker som har holdt, og hvor mange som har brukket under bryllupsmiddagen. Og om det derav finnes noen sammenheng mellom et godt ekteskap og holdbarheten på lenka til brudeskeia,  vites ikke...... Tradisjonen var at brudeparet skulle ete bryllupsmiddagen med hver si treskje som var bundet sammen med ei lenke av tre. Holdt lenka, så ble ekteskapet godt!

Utstillingsåpning lørdag 30. juni kl 15.00 i Tingstugu, Hol
På utstillingsåpninga vil Maila Haugen Bersaas fortelle om produksjonen av brudeskjeer i Sausgardshaugen i Mogrenda. Hun har vokst opp med dette. Maila er datter til Lars Haugen som er den siste som hadde dette som levebrød inntil han gikk bort i 1989.

Produksjonen av brudeskjeer starta allerede på slutten av 1800 tallet i Sausgardhaugen. Alt manuelt, og med alle familiemedlemmer involvert. Etterhvert kunne noe av arbeidet gjøres med maskiner. Men lenka ble fortsatt skjært ut av et stykke tre, og hver enkel skje er et lite mesterverk av et treskjæringsarbeid så mye har alltid blitt gjort for hånd.

Og etterspørselen? Den var ei periode så stor at det jobbet 4 mann i produksjonen i Sausgardhaugen.  Dette var på 1950 tallet.

Utstillinga er et samarbeid mellom Hol museumslag og Hol historielag.

Søndag 1. juli åpner Hol museum for sesongen.
Bjørn Sverre guider, museumslaget serverer kaffi og kaker og Gro Randens utstilling "150 år med litteratur om Hallingdal fra Det Norske Samlaget" åpnes. Kl 11 - 16.
 
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS