Ny bok om Vassfaret.

”Det står i Bibelen at du itte skal legge nåsån din borti sakene til andre folk, og står det itte der, så burde det ha stii der!”
Kultur
Rita Stavn
Publisert : 26.06.2008 18:01

Ola K. Akervold og Magne Akervold med ny spennende bok om Vassfaret.
”Det står i Bibelen at du itte skal legge nåsån din borti sakene til andre folk, og står det itte der, så burde det ha stii der!”

Disse visdomsord skal Berte Skrukkefyllhaugen ha sagt etter vielsen sin i Hedalskirka i 1891 til ei gammel kvinne som påpekte at brudgommens klær ikke helt passet. Berte Skrukkefyllhaugen (1854 – 1950) er den siste som bodde i Vassfaret, og hun flytta ned til Flå i 1921.

Magne Akervold og Ola K. Akervold.
Det er brødrene Akervold som er forfattere av den nye boka om Vassfaret.
- Det er skrevet mange bøker om Vassfaret. Vi ville vinkle det annerledes, forteller forfatterne. I den nye boka ønsker de å skildre livet i Vassfaret på en mer realistisk måte. Det var store utfordringer der inne med rovdyr, sjukdom og fattigdom – i det hele tatt med det å skaffe det mest primære som mat og hus.
– Vi vil med boka avromantisere en del av det som tidligere er skrevet om Vassfar-livet.

Olav Thon og Vassfaret bjørnepark.
Boka blir utgitt av Thon Hotels. Magne og Ola laget i fjor en del plakater om Vassfaret til bjørneparken, og i den forbindelse mente Olav Thon at Vassfaret burde få en bredere omtale som i ei bok. Dermed ble oppdraget gitt, og boka lanseres i dag med et opplag på hele 7.000! Og Thon har tro på prosjektet. Ei slik bok trykkes vanligvis i 3 – 5000 eks……. Boka skal etter det vi forstår bl.a. selges på Thon hotellene.

Historier og fakta i forening.
Sjølsagt er det historier om bjørnen og jegerne, fakta om seterliv, jakt og fiske. Kulturminner og natur. Skogsdrift og områdets betydning under 2. verdenskrig. Den siste bosettinga, og utvandringa til Amerika. Omlag 50 personer utvandra til det ”forgjettede land” fra den lille kretsen som Vassfaret utgjorde. Det sier mye om fattigdom samt styrken og motet dette folket hadde.

Vi skal ikke røpe så mye mer fra boka her. Bare såvidt tyste om at den har skjebneskildringer som overgår det meste som kan lages i fantasien. Som av rettssakene til Gudbrand og Gudbjør på 1790 tallet. Her er tiltaler på mord, og ”løst leiermål”. Det siste noe vanskelig å komme forbi siden Gudbjør på dette tidspunkt har født to barn mens far er gift med en annen, og den tredje både unnfanges og fødes på tukthus. Sakene deres ender flere ganger i Høyesterett i København..……
 
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS