Tradisjonsrik 50-års jubilant!

Solfrid Nestegard Gjeldokk og Anders Aasberg spilte hovedrollene som brudepar på årets Holsdag som feiret 50 års jubileum
Kultur
Rita Stavn
Publisert : 05.08.2007 20:44

Anders Aasberg med sitt imponerende kast for å få ned hatten.......i
Solfrid Nestegard Gjeldokk og Anders Aasberg spilte hovedrollene som brudepar på årets Holsdag som feiret 50 års jubileum.

”Bedarmannen”, som i gamle dager gikk rundt på gardene for å be inn til gjestebø, har hatt travle dager i år for bryllupsfølget var større enn noen gang. Helga og Knut Sveinunggard giftet seg på ordentlig på Holsdagen i 1962, og var hedersgjester. Det samme var det aller første paret Synnøve Strigen og Per Hval som i likhet med årets par, ikke inngikk ektepakten på ordentlig.

Start klokka fem.
Den offisielle delen startet med messe i Hol gamle kyrkje. Deretter ferda langs med Holsfjorden. Det var et flott skue med 33 jenter og kvinner som hadde våre spesielle hodeplagg. Hetter til ”kjerringene” og jentepannelin/hodekluter til de ugifte jentene. Så mange deltakere med hodeplagg gjorde at de to første, Inger Margrethe Medhus og Ragnhild Nestegard starta dagen klokka fem med å sette på hverandre. Deretter skulle 30 til pyntes, men her fikk de god hjelp av 6 ”påkledersker” til…. Men dette er en kunst i seg sjøl som starter med sukkerlake og kaffi i håret….


Bryllupsfeiring på Hol Museum.
I gjestebø skal det spilles og danses. Solfrid og Anders er profesjonelle folkedansere så paret tro til med springar som åpning av festen sin. Flere kjente og gode utøvere fra dalen stod for det musikalske som Øyvind Brabandt på hardingfele og Lisbeth Haraldsen på torader som begge har tatt NM titler på sine instrumenter.

4 tablåer.
Det blir ikke Holsdag uten de små innsmett av episoder med gamle kjenninger. I år var det hele fire av dem; hønsetjuven, Blank Ola, Torkjell Juven og en skummel loftsfrier…..

Publikum storkoste seg til tross for noen få regndråper, men det ble ikke flere av dem enn at de kan regnes for de berømte dråpene i sløret som bringer lykke………….

Flere glimt fra dagen under det blå fotoapparatet
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS