HALLINGSKATTEN 1. påskedag

HALLINGSKATTEN 1. påskedag

Aktuelt
Mia Langås Flåta
Publisert : 17.04.2022 20:20

Stor takk til Geir Olav Brøto som også i år har lagt opp til at det skal jaktes på en Hallingskatt. 

SVAR PÅ GÅRSDGAGENS OPPGAVE:

Løsning: Flatanger 

Årets Hallingskatt er funnet i Flatanger. Kommunen som var sterkt rammet av brann vinteren 2014. Kvelden 27. januar 2014 brøt det ut lyngbrann da en lavspentledning falt ned og antente knusktørr vegetasjon. Brannen spredte seg meget raskt med en tørr og sterk vind, og det utviklet seg til en av de store brannene i Norge. 64 bygninger ble ødelagt i brannen, noe ingen annen brann i Norge har gjort siden 1945. Dette var grunnen til at du måtte se opp for den røde hane. 

Villa champagnebrus hvor villaen var byttet ut med et fyr, blir til Villa Fyr. Villa Fyr ble tent 1. september 1839 og var da trolig verdens nordligste fyr, og var det siste fyret som ble bygd med kullfyr, og det siste som hadde levende kullflamme. Fyret ble bygd på den litt avsidesliggende øya Villa i Flatanger. Etter hvert kom det flere fyr i området, og Villa Fyr ble overflødig. Siste dag med drift i fyret va 25. april 1890. 

Tresliperi var en sentral næringsveg i Flatanger på store deler av 1900-tallet, men de siste tiårene tok fiskeri mer og mer over og nå er fiske den største næringsveien i Flatanger. Fra Flatanger kom blant andre filmregissør Toralf Sandø, som blant annet regisserte «Bør Børson jr.» fra 1938. Musikken du hørte var visa «Skal hilse fra fjellet» som var en del av «Sangprosjekt Flatanger».

VINNER AV ÅRETS SISTE KNIV: Anne Grue, Ål


Annonse:
ustekveikja


Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS