HALLINGSKATTEN langfredag

HALLINGSKATTEN langfredag

Aktuelt
Mia Langås Flåta
Publisert : 15.04.2022 20:20
Sist oppdatert : 16.04.2022 10:12

Geir Olav Brøto har også i år lagt opp til at det skal jaktes på en Hallingskatt. 


I Hallingskatten skal du finne fram til et sted i Norge ved hjelp av ledetråder. 

Ledetrådene kommer her, samt spilles på radio gjennom dagen. På radio vil du få ekstra hjelp gjennom musikk. 

KVELDENS OPPGAVE: 

Du kommer til Vang og har en avtale om å møte Laura Ellestad, som skal hjelpe deg videre i skattejakten. Du svinger inn på en parkeringsplass foran en kafé langs E16, og blir vár en svart katt som krysser vegen. Laura kommer ruslende mot deg. Det er litt surt i været og hun har på seg ei rød ull-lue. Hun forteller at du nå skal reise til administrasjonssentrum i en liten kommune. Kommunen er liten i utstrekning men har mer enn halvparten av innbyggertallet enn det er i hele Valdres, sier hun med et lurt smil. Som folkemusiker synes jeg det er et godt valg å lete videre i denne kommunen, som har fostret en av de store. Da, med ett, kommer det et lite korps marsjerende til deg og setter fra seg sine instrumenter. Her ser du en tuba, klarinett, trombone, trompet, saksofon, valthorn og tverrfløyte. Laura Ellestad forteller at noen av Norges beste musikere på disse ulike instrumentene kommer fra en og samme kommune, som er ditt neste reisemål. Men du skal jo kjøre et stykke, så du får med deg litt niste; og met ett står du der med både ei soloflaske og to sveler i hånda.

 

Svaret kan du sende på e-post: til post@radiohallingdal.no - skriv svar samt navn, telefonnummer og adresse.

Merk e-posten: Hallingskatten

 

Svaret på kveldens Hallingskatt sendes kl. 20:15 i morgen (reprise i morgensendingen dagen etter kl. 08:45). 

Da trekkes også en vinner av Hallingskatten-kniv fra Brusletto og ny oppgave presenteres. 

Ny Hallingskatt presenteres ca 20:20 hver kveld. 
 

SVAR PÅ GÅRSDGAGENS OPPGAVE:

Løsning: Vang i Valdres 

Vazelina Bilopphøggers synger i visa «Hei gamle Valdresfjell» om en gutt som kjører tog fra Oslo S til Valdres for å besøke ei gammel tante oppi Vang. Og det er nettopp Vang i Valdres som var rett svar på gårsdagens skattejakt. I Vang ligger blant annet Eidsbugarden, hvor Aasmund Olavson Vinje bygde opp den første turisthytta i 1868. På 50-lappen i 1990 var det nettopp Aamund Olavson Vinje som var portrettert. 

Fra Vang i Valdres kommer Andris Eivindson Vang som var den første i Norge som ga ut folkeminne på målføre. Andris Eivindson Vang var født i 1795 i Vang, og døde her i 1877. Han var den viktigste kilden for Ludvig Mathias Lindemans norske folkemelodier og melodier fra Vang har vært brukt av komponister som Edvard Grielg, Halvdan Kjerulf og Igor Stravinskij. Vang kommune sitt kommunevåpen er tre sverd omgitt av en liljebord. Våpenet stammer fra 1309 og skal ha vært brukt av herr Sigvat på Leirhol. 

Til slutt hørte du Laura Ellestad spille «Huldrelått frå Vang».

VINNER: Torgeir Jordet, Torpo
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS