HALLINGSKATTEN tirsdag 12. april

HALLINGSKATTEN tirsdag 12. april

Aktuelt
Mia Langås Flåta
Publisert : 12.04.2022 20:20

Geir Olav Brøto har også i år lagt opp til at det skal jaktes på en Hallingskatt. 


I Hallingskatten skal du finne fram til et sted i Norge ved hjelp av ledetråder. 

Ledetrådene kommer her, samt spilles på radio gjennom dagen. På radio vil du få ekstra hjelp gjennom musikk. 

KVELDENS OPPGAVE: 

Når du nærmer deg Tolga blir du overrasket over at tettstedet er pyntet med Danneborg, det danske flagget. Når du ser nærmere etter er det sju store danske flagg som svaier i vinden på denne fine vårdagen i Tolga. Du blir tatt imot av Tone Hulbækmo, som spør om du har sett de danske flaggene som pynter opp Tolga i dag. De er her for deg, sier hun. Jeg regner med at du skal lete videre etter Hallingskatten. Det er sju danske flagg, ett for hvert år. Du skal reise til et sted som ble grunnlagt fordi nabobyen ble brent ned, og bygd opp igjen her. Selv om Danmark har hatt dronning i mange år, så er det kanskje Kongen som skal hjelpe deg med å finne Hallingskatten. Eller hva sier du til ei hel ei, ei halv ei på to. Ikke rart det blir liv hos Svigermor og Evensen og kjerringa og jeg. Nå skal du få med deg litt mat på turen, du kan trenge det når du skal lete etter Hallingskatten, og så får du servert ei brødskive med kaviar. 

Før du reiser videre anbefaler jeg at du på nytt slår på radioen. I tillegg skal du få med deg noen små ord på veien; Alle kenguruer i byen Odense bærer alpeluer når de drikker te.

 

Svaret kan du sende på e-post: til post@radiohallingdal.no - skriv svar samt navn, telefonnummer og adresse.

Merk e-posten: Hallingskatten. 

 

Svaret på kveldens Hallingskatt sendes kl. 20:15 i morgen (reprise i morgensendingen dagen etter kl. 08:45). 

Da trekkes også en vinner av Hallingskatten-kniv fra Brusletto og ny oppgave presenteres. 

Ny Hallingskatt presenteres ca 20:20 hver kveld. 
 

SVAR PÅ GÅRSDGAGENS OPPGAVE:

Løsning: Tolga 

Ved å samle alle ledetrådene på gårsdagens oppgave skulle løsningen bli Tolga i Østerdalen. Tolga kirke er en åttekantet kirke, en såkalt Oktogonal kirke. Det spesielle med den oktogonale kirka på Tolga er at den også har et såkalt prekestolalter, noe den deler med bare noen få andre kirker i Norge, deriblant Kongsberg kirke, Nykirken i Bergen og Vinje kirke. Tolga kirke er den siste kirka i Norge som ble bygd med et prekestolalter, i 1840, og er derfor det nyeste av sitt slag i Norge. Et stoppskilt er også særskilt ved at det er et oktogon – altså åttekantet. 

I Tolga finner du Norges 19. nasjonalpark, Forollhogna nasjonalpark, og her finner du Staur Fjellbakeri og Staur Foods, som begge kunne assosieres med en hesja-staur. 

2907 kan også skrives som 29.07, dvs. 29. juli, som er Olsok. Olsokdagene arrangeres i Tolga hver sommer. Ferdinand Julian Egeberg var forretningsmann, kabinettkammerherre og nær rådgiver av kong Oscar den II, og dessuten idrettsmann innen roing, skøyter og turn. Han innstiftet i 1919 en ærespris kalt «Kabinetskammerherre Egebergs Ærespris for alsidig idræt». Egeberg hadde sitt jaktparadis i Tolga fra 1896 til 1921, og her tilbrakte han mye tid. Det var også her han omkom i en vådeskuddulykke høsten 1921. På Tolga arrangeres også Egebergløpet og Egebergmarsjen til minne om Ferdinand Julian Egeberg. 

Til slutt hørte du Tone Hulbækmo, fra Tolga, synge Alf Prøysen si vise om Kjerringa fra Toten.

VINNER: Svein Kolsrud
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS