HALLINGSKATTEN mandag 11. april

HALLINGSKATTEN mandag 11. april

Aktuelt
Mia Langås Flåta
Publisert : 11.04.2022 20:20
Sist oppdatert : 11.04.2022 23:36

Geir Olav Brøto har også i år lagt opp til at det skal jaktes på en Hallingskatt. 


I Hallingskatten skal du finne fram til et sted i Norge ved hjelp av ledetråder. 

Ledetrådene kommer her, samt spilles på radio gjennom dagen. På radio vil du få ekstra hjelp gjennom musikk. 

KVELDENS OPPGAVE: 

Når du kjører inn i sentrum i Surnadal, tar det ikke lang tid før du får øye på Henning Sommero, som vinker på deg. Hei, sier han, på sin karakteristiske dialekt. Jeg vet at du er på leting etter Hallingskatten og jeg skal hjelpe deg videre. Du skal nå reise til et sted som har noe til felles med både Bergen, Kongsberg og Vinje, men her finner du den nyeste av det de har til felles og her finner du også Norges nr. 19. I tillegg skal du få med deg noen saker, sier Henning, og gir deg en liten statuett, nærmest en utmerkelse, hvor det står «Kambinetskammerherre Egebergs ærespris for alsidig idræt». Ser du under statuetten ser du at det er gravert inn fire tall; 2 9 0 7. Videre får du et stopp-skilt og en hesja-staur.

 

Svaret kan du sende på e-post: til post@radiohallingdal.no - skriv svar samt navn, telefonnummer og adresse.

Merk e-posten: Hallingskatten. 

 

Svaret på kveldens Hallingskatt sendes kl. 20:15 i morgen (reprise i morgensendingen dagen etter kl. 08:45). 

Da trekkes også en vinner av Hallingskatten-kniv fra Brusletto og ny oppgave presenteres. 

Ny Hallingskatt presenteres ca 20:20 hver kveld. 
 

SVAR PÅ GÅRSDGAGENS OPPGAVE:

Løsning: Surnadal 

Olaus Nilsen Gjeldnes emigrerte fra Surnadal til USA og Canada allerede som 16-åring i 1872. Etter mange harde år i sitt nye hjemland livnærte han seg som gruvearbeider. Etter hvert ble han også administrator av flere gruver både i USA og Canada. Han var med og finansierte gruvedrift på Svalbard, blant annet med sin gode venn John Muroe Longyear, som også ga navnet til Longyearbyen. Gjeldnes (eller Jeldness som han skrev seg som i USA og Canada) var også en stor skiløper og blir regnet som skisportens far i Canada. Han ble tatt opp i The Canadian Hall of Fame i 1988 og i 1967 ble Nigger Mountain omdøpt til Mount. Jeldness. 

Surnadal var riktig svar på gårsdagens jakt etter Hallingskatten. Mo kirke i Surnadal er formet som en Y, som bare en av fem kirker i Norge. Y-formen symboliserer Treenigheten i kristendommen. Lyrikeren Hans Hyldbakk var født og bodde i Surnadal. Han er blant annet kjent for diktene Vårsøg, E Slåttatæja og Nordmørsminne, alle tonesatt av surnadølen Henning Sommerro. Nordmørsminne fikk dere i går høre av gruppa Famntak. 

Politiker og redaktør Helge Seip, som var redaktør i Dagbladet fra 1954 til 1965 var fra Surnadal. 

VINNER: Per Høibjerg, Ål


Annonse:
ustekveikja


Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS