HALLINGSKATTEN palmesøndag

HALLINGSKATTEN palmesøndag

Aktuelt
Mia Langås Flåta
Publisert : 10.04.2022 20:20
Sist oppdatert : 11.04.2022 18:29

Geir Olav Brøto har også i år lagt opp til at det skal jaktes på en Hallingskatt. 


I Hallingskatten skal du finne fram til et sted i Norge ved hjelp av ledetråder. 

Ledetrådene kommer her, samt spilles på radio gjennom dagen. På radio vil du få ekstra hjelp gjennom musikk. 

KVELDENS OPPGAVE: 

Framme i Ramberg tar du en tur bort til Galleri Avkroken, hvor du blir møtt av en blid guide som spør om du er på skattejakt. I så fall vil hun hjelpe deg videre. Ta for eksempel en titt på denne statuen, sier hun, og viser deg en kopi av en statue som er reist inne i galleriet. Statuen viser en herremann som holder på et par ski og en stav. Både med tanke på skienes utforming og klærne mannen har på seg, konkluderer du fort med at det nok er over 100 år siden han hadde sin storhetstid. 

Guiden forteller deg at dette bare er en kopi og originalen står i et helt annet land hvor statsoverhodet heter Elisabeth. Vedkommende det her er statue av blir kalt skisportens far i landet hvor han bodde og et fjell, i området hvor han bodde i mange år, fikk i 1967 hans navn. Han var også sentral i gruvedrift på mer enn et kontingent, deriblant var det han som kjøpte rettighetene til å utvinne kull i Adventfjorden. Disse rettighetene kjøpte han på vegne av blant andre John Munroe Longyear. 

Mannen det her er statue av vokste opp i en kommune i Norge og det er der du skal lete videre etter Hallingskatten. I denne kommunen ligger det ei kirke hvor den kristne læren om treenigheten er symbolisert i selve kirkebygget. Fra denne kommunen kommer en stor lyriker som er kjent for å beskrive natur, årstider og idyllen i landbruket og her finner du en musiker som både har mottatt Prøysenprisen, Spellemannsprisen, Kardemommestipendet og Trygve Hoffs minnepris blant mye mere. 

Det siste guiden sier til deg er at du får ta med deg Dagbladet når du går og ikke glem å slå på radioen du hadde med deg i går. Du napper med deg avisa, som til din overraskelse er fra 1959. 

 

Svaret kan du sende på e-post: til post@radiohallingdal.no - skriv svar samt navn, telefonnummer og adresse.

Merk e-posten: Hallingskatten. 

 

Svaret på kveldens Hallingskatt sendes kl. 20:15 i morgen (reprise i morgensendingen dagen etter kl. 08:45). 

Da trekkes også en vinner av Hallingskatten-kniv fra Brusletto og ny oppgave presenteres. 

Ny Hallingskatt presenteres ca 20:20 hver kveld. 
 

SVAR PÅ GÅRSDGAGENS OPPGAVE:

Løsning: Ramberg i Flakstad kommune 

Første reisemål i årets skattejakt var Ramberg i Flaktstad kommune i Lofoten. Fra denne kommunen kommer P1 sin store nøttegeneral Viggo Egil Valle, derfor initialene VEV på den gule radioen med påskekylling. Kommunen er kjent for å være hjem til flere kunstnere, som også har fått sine utsmykninger i kommunens ordførerkjede. Her finner vi Glasshytta på Vikten og Galleri Avkroken. Sistnevnte var galleriet til kunstneren Johs Røde som med sitt store miljøengasjement laget mange kunstverk hvor han gir uttrykk for sitt engasjement. Et av hans større kunstverk i nyere tid er «Kosta ka det kosta vil» viser klart hva han mener om planene om oljeutvinning i Lofoten. Johs Røde deltok også i dokumentaren til NRK i 2019, Brennende minner, hvor de fortalte om opplevelsene da de måtte rømme fra Finnmark i forbindelse med tyskernes nedbrenning av fylket. Til slutt hørte vi Bjørns Orkester med sin versjon av Kari-Pers Polska, en melodi som er vel så godt kjent med Sven Nyhus, og som blir spilt i hver eneste utgave av Påskelabyrinten til Viggo Valle i NRK P1 og P1+. 

Den svarte fuglen var en ravn og Ramberg betyr Ravneberget, og hvis du lurer på hvorfor du måtte klamre deg fast, så er kommunevåpenet til Flakstad kommune en tørnbolt, som kysten i Flakstad er full av. Tørnbolten ble brukt av båtene slik at de hadde et fast punkt å kunne ankre opp ved. 

VINNER: Sigrid Magnetun Tuv, Hemsedal


Annonse:
ustekveikja


Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS