HALLINGSKATTEN tirsdag 30. mars

HALLINGSKATTEN tirsdag 30. mars

Aktuelt
Mia Langås Flåta
Publisert : 30.03.2021 20:20
Sist oppdatert : 31.03.2021 11:00

Geir Olav Brøto har også i år lagt opp til at det skal jaktes på en Hallingskatt. 


I Hallingskatten skal du finne fram til et sted i Norge ved hjelp av ledetråder. 

Ledetrådene kommer her, samt spilles på radio gjennom dagen. På radio vil du få ekstra hjelp gjennom musikk. 

KVELDENS OPPGAVE: 

Når du kommer til Burfjord i Kvænangen er du usikker på hvor du skal lete videre etter Hallingskatten. Du velger til slutt å oppsøke det lokale kommunehuset. Når du kommer inn blir du møtt av ei hyggelig dame som spør om det er du som er på jakt etter Hallingskatten. Når du bekrefter det, får du en konvolutt som bærer preg av å ha vært utsatt for hardt vær opp gjennom årene. Skriften på konvolutten er ikke mulig å tyde, og frimerket i høyre hjørne er nesten helt ødelagt. Bildet klarer du ikke å tyde, men på venstre side av frimerket klarer du å lese «Norge» og verdien 1,25. Dette var ikke mye å bli klok av, og du ser oppi konvolutten, hvor det ligger et lite papir som er revet sundt. Men du klarer å lese de nederste linjene av et dikt: 

strækker den vidt sin kraftige gren 

og holdes i ære 

og kan sin alder mod skyen bære 

Mens du står og tenker på hvilket dikt dette kan være får du øye på en blomsterbukett som står på bordet foran deg. Når du ser nærmere på et kort som står sammen med blomstene, står det «Til hr. Rosenkrantz. Ved siden av blomsterbuketten ligger en annen lapp hvor det står; Sjåføren 9, Den sorte baron 10, Bodyguard 12 og Toller 13. Du blir stående og tenke på hva dette betyr, når du får øye på to bilder på veggen; et som viser en stor forsamling av mennesker og påført datoen 17. mai 1814, og et som viser gården Skaugum. 

Du rusler til slutt ut av kommunehuset og overraskelsen blir stor når du oppdager gardens musikkorps oppstilt rundt en gul Toyota Celica 1972-modell, og som begynner å spille en royal honnørmarsj.

 

Svaret kan du sende på e-post: til post@radiohallingdal.no - skriv svar samt navn, telefonnummer og adresse.

Merk e-posten: Hallingskatten. 

 

Svaret på kveldens Hallingskatt sendes kl. 20:15 i morgen (reprise i morgensendingen dagen etter kl. 08:45). 

Da trekkes også en vinner av Hallingskatten-kniv fra Brusletto og ny oppgave presenteres. 

Ny Hallingskatt presenteres ca 20:20 hver kveld. 

 

SVAR PÅ GÅRSDAGENS OPPGAVE:

Løsning: Kvænangen 

Andesbys store gullgraver, Skrue McDuck, skulle være et abstrakt hint som skulle hjelpe dere å finne navnet på den norske gullgraveren Jafet Lindeberg. Jafet Lindeberg var gullgraver i Alaska, og grunnla den lille kystbyen Nome. Historien sier at James Cook, som kartla Beringstredet, skal ha market byen på kartet, men viste ikke hva den het og skrev bare «Name» i margen. Dette leste man senere som «Nome», og byen fikk navne «Nome» 

NRK-programlederen Petter Nome var derfor bare et hint for å finne byen Nome, som Jafet Lindeberg grunnlag. Jafet Lindeberg var en rik gullgraver i de første tiårene på 1900-tallet, og ble regnet som en av de rikeste nordmenn i Amerika, men han tapte det meste i børskrakket i 1929. Jafet Lindeberg kom fra Kvænangen i Troms og Finnmark, og det var Kvænangen som var riktis reisemål i gårsdagens skattejakt.  

Bokstavene AU er symbolet for gull, og skulle hjelpe dere til å tenke på en gullgraver. Men bokstavene var også endret til CU på plakaten på bensinstasjonen. Bokstavene CU er grunnstoffet kobber, som også symboleiseres med en sirkel og et kors under sirkelen. Det ble funnet kobbermalm i Kvænangen allerede i 1743, og fra 1840 startet man med gruvedrift her.   

Langrennskia og årstallene skulle hjelpe dere til å finne vinneren av Ski Classic i sessongene 2018/2019 og 2019/2020, som var Andreas Nygaard. Nygaard er opprinnelig fra Talvik i Alta, men han representerer Burfjord IL i Kvænangen. I 2018 vant Nygaard alle de tre nordiske klassikerne Birkebeinerrennet, Vasaloppet og finske Ylläs-Levi Ski Marathon, som totalt har en distanse på 211 km. 

NRK-logoen med tilhørende bilder skulle hinte til NRK TV-Sportens Carina Olset, som kommer fra Burfjord i Kvænangen. Hun har gjennom sin karriere i NRK TV-Sporten spesielt dekket skøyteløp, fotball, Finnmarksløpet i hundekjøring og Landsskytterstevnet. I tillegg var hun programleder i Barne-TV-programmet Kråkeklubben. 
 

Vinner: Silje Evjen


Annonse:
ustekveikja


Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS