- I Guatemala har vi litt mer disiplin i klasserommet.

Det er ikke vanlig å høre på musikk eller snakke i munnen på hverandre…..
Aktuelt
Rita Stavn
Publisert : 24.02.2011 23:07

 

Emilio og Victor var de første på utveksling fra Sololà.

Det er ikke vanlig å høre på musikk eller snakke i munnen på hverandre…..

Emilio Arturo Xoquic Ajcalòn og  Victor Chumil
Chiroy var de første utvekslingslærerne fra Sololà. Dette var i 2005.
De jobbet ved Ål ungdomsskole og Lien.

Store forskjeller.
De forteller om forskjellene på skolen i Norge og Guatemala. Større klasser på 30-40 elever, mindre læremateriell, helt annen metodikk og flere ressurser til administrasjon er noen forskjeller. Og ikke minst er det store forskjeller på disiplinen i klasserommet.

 Emilio og Victor arbeider ved Collegio Maya, og forteller at de bruker metodikk de lærte på Ål daglig nå.
 


                                                                                     Hvordan var det å møte norsk kultur?
Skiturer, slåttekurs, folkemusikk …og sjølsagt ble de Hellbillies fans!

Victor og Emilio forteller litt om møtet med Ål.
Og alle snakker norsk i dette programmet!

Brunost, småmat og pinnekjøtt.
Emilio og Victor ble utfordra på hvilken mat de husker best fra Ål. Det ble brunost og småmat, men det som har satt mest ettersmak er pinnekjøttet.

(Bilde: Victor - rektor ved Collegio Maya)

 

 

 

Vårt femte program sendes fredag 25. februar kl 21 (og 22.45)

 

Smaksbomber av frukt og grønnsaker, guacamole og tortilla.
Mat er det alltid spennende å prøve nye varianter av. Våre guider hadde bl.a. funnet det som minnet dem mest om kjøttkake.

Riktignok uten brun saus, men god var den. Såpass god at vi bare fikk tak i den en gang - de neste dagene var den utsolgt.
 

Guacamole vil aldri bli det samme etter besøket i Sololà. Den er en smaksopplevelse i seg sjøl. Når jeg nå skriver mine tre matopplevelser, så måtte den få et punkt aleine. Men all frukt og grønnsaker var store matopplevelser - de smaker det samme som her, men bare så mye, mye mer smak.




En av grønnsaksbodene på markedet.


Hver minste jordlapp blir brukt til å dyrke på. Dette er rett utenfor sentrum av Sololà.
(Foto: Trude Veslegard)

 

Tortillas.
Tortillaene etes som tilbehør til de fleste måltider.

På bildet til venstre er det tortilla kjøpt på markedet som "fastfood", og da er det mer en taco variant.

 

 

Tortillaene er laget av mais, og blir stekt på takker rundt omkring på små tortilla”bakerier”. De fleste er hvite som her hjemme, men er maisen riktig fersk, blir de mørk blå.



Tortillaene klappes lynkjapt ut før de legges på takka.

En dollar om dagen.
Bildene fra markedet viser overflod av ferske varer, og har du nok quetzal`s (myntenheten i Guatemala) så er det mye å kjøpe. Men 70% av befolkningen i Guatemala lever under det FN har satt som fattigdomsgrense. Arbeidsledigheten er på ca 60% i Sololà området. En vanlig arbeider tjener ca 1 dollar pr dag, og over halvparten av denne dollaren går til å kjøpe den viktigste råvara - bønner. (Tallene varierer en del på nettet, men tallene som blir brukt her er de vi fikk oppgitt i Sololà)
 


Bønner i mange varianter på markedet.

Et lite regnestykke.
I dette regnestykket sier vi at poteten fortsatt er den mest brukte ingrediensen på norske kjøkkenbord. Hvor mye av mi dagslønn går så med til poteter? Svaret vises nesten ikke på kalkulatoren; 0,3 %. Og i regnestykket er prisen på mandelpoteter brukt, og de er nå ikke de billigste..... Over 50% av dagslønna går til bønner på den andre siden av kloden.......

 

 








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS