Hemsedal sine krav til E-CO

Hemsedal vil ikkje gå inn for vidare utbygging av Heimsil 3 dersom dei krava dei set ikkje blir oppfylte,
Politikk
Knut Medhus
Publisert : 20.01.2015 15:19

Hemsedal vil ikkje gå inn for vidare utbygging av Heimsil 3 dersom dei krava dei set ikkje blir oppfylte.

Her er Hemsdal sine krav som vart samrøystes vedtekne i formannskapet tysdag:

 Hemsedal kommune legger til grunn at NVE uriktig har lagt til grunn at konsekvensene for kommunal økonomi ikke har betydning for om konsesjon skal gis. Kommunen bemerker videre at NVE ikke har tatt stilling til kravet om at konsesjonskraftsprisen skal settes til OED-pris i forbindelse med revisjonssaken, og ber om at spørsmålet avklares i forbindelse med behandlingen i departementet. Kommunen viser til utfyllende brev datert 16. januar 2015 fra advokatfirmaet Lund og Co DA.
Hemsedal kommune står ellers fast på dei innspela som vart sendt NVE under høyringa i 2013 og me ber OED ta desse til vurdering når saka vert endeleg avgjort. Innspela er lista opp under:
1. Etter ny utbygging av Heimsil 3 vil ikkje lengre individuell sjølvkost være representativ for
kostnaden for konsesjonskraft frå Heimsilutbygginga. Me krev derfor at konsesjonskraftprisen blir sett lik pris frå representative verk(OED-prisen). Det er svært urimeleg at Hemsedal Kommune skal betale ca. 4- 5 % av investeringa gjennom auka sjølvkost for konsesjonskrafta utan vederlag.
2. Hemsedal kommune krev, av omsyn til dei konsekvensane elva som landskapselement har for reiseliv og turisme, at det vert innført minstevassføring på 1000 l/s sommarstid og 500 l/s vinterstid i Hemsil nedstrøms Eikredammen (700 l/s sett heile året under eitt) sjølv om denne strekninga ligg i Gol kommune.
3. Vannstandsvariasjonene i Eikredammen bør begrenses innenfor kotene 563 og 566 moh for å unngå betydelig skade på ørret og næringsdyr.
4. Bygging av fisketrapp ved Eikredammen anbefales for å sikre konnektiviteten i elvesystemet, og er i tråd med EUs Vanndirektiv. Behovet for fisketrapp vurderes som særlig stort dersom det etableres et funksjonelt minstevannføringsregime nedenfor Eikredammen.
5
5. Fjerning av mudderforekomster i Eikredammen anbefales gjennomført sammen med tiltak som bedrer tilgjengeligheten for fiskere.
6. Ved eventuelle reguleringsinduserte vannstandsvariasjoner bør særlig senkningen foregå
såpass langsomt at det ikke er fare for stranding av ungfisk.
7. Det understrekes at uttalelsene under punkt nr. 2 til 7 er foreløpige, og det anbefales at det gjennomføres nye og utvidede undersøkelser som omhandler minstevannførings- og
vannstandsvurderinger, ordinært prøvefiske og tiltaksforslag for fisk og fiskere i Eikredammen. Dette vil sikre et bedre beslutningsgrunnlag.
8. Hemsedal kommune ber NVE vurdere tiltaket opp mot § 12 i vannforskriften.
9. Hemsedal Kommune ber NVE vurdere desse innspela i samråd med revidering av
Hemsilreguleringa. Ein bør sjå på strekninga frå Eikredammen og oppover elva mot
Styrmannsøyne som eit samanhengande økologiske funksjonsområde, framfor avgrensingar utifrå tekniske reguleringsinngrep.
10. Hemsedal Kommune kan ikkje gå inn for utbygginga utan at desse krava vert oppfylt.

 








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS