“Velkommen til Sololà - kommunen med den vakre utsikten”

Atten timer etter at vi forlater Gardermoen lander vi i Guatemala city. Ei god natts søvn, og vi er på veg til Sololà.
Aktuelt
Rita Stavn
Publisert : 10.02.2011 22:24

De ofte 30-40 meter høye skråningene langs vegen har rast ut flere steder
Atten timer etter at vi forlater Gardermoen lander vi i Guatemala city. Ei god natts søvn, og vi er på veg til Sololà.

Sololà ligger ca 2,5 times kjøretur fra Guatemala city. Ferden går langs CA1 som er motorvegen som går Mellom-Amerika på langs.

Regntida i 2010 er betegna som den hardeste på 60 år, og vegen bærer fortsatt preg av dette  i desember. Det er innsnevringer av kjørefeltene, og vegskråningene har mange steder rasa ut i vegen. Men reparasjonene er godt i gang.
 

Bilverksteder og små utsalg med håndarbeid er det dominerende langs vegen. Det er ikke den store aktiviteten ved noen av dem, men gir sannsynligvis nok til det daglige brød for en del familier.
 

Guatemala city minner om hvilken som helst annen storby i verden. (Faktisk var denne McDonald`s sjappa det første jeg så når jeg kikka ut av hotellvinduet.) 

Under FN`s fattigdomsgrense.
Men en skal vi ikke så langt utenom byen før fattigdommen blir godt synelig. Over 70% av befolkningen i Guatemala lever under det som FN har erklært som fattigdomsgrense.
 

Sololà
ligger ca 2100 meter over havet. Innbyggertallet i selve byen er et sted mellom 10 og 15 tusen. I tillegg har Sololà kommune 66 landsbyer og grender. Innbyggertallet er totalt ca 55.000. Sololà tilhører fylket med samme navn.
 

På kommunehuset står det: Velkommen til Sololà - kommunen med den vakre utsikten. Det slagordet kommer vi til å vise med bilder flere ganger. Her er vi på kirkegården med utsyn mot Lago de Atitlan. (Foto: Trude Veslegard.)

Trude Veslegard, Hanne Arnesen og Bjørn Egil Notland blogger.
Trude og Bjørn Egil er på utveksling gjennom Fredskorpset og Ål kommune dette året. Følg dem på bloggene: Trude har akkurat lagt ut en artikkel med mye informasjon om Sololà. Hanne og Bjørn Egil har vannvittig flotte bilder.



Trude Veslegard, William Guarcax Cuc (tolken vår), Hanne Arnesen og Bjørn Egil Notland
 

Det tredje programmet sendes fredag 11. februar kl 21.00 og 22.45.
Her blir det generell informasjon før programmene om prosjektene kommer.

Mayafolket
60% av innbyggerne i Guatemala er Mayaer. I Sololà er 85% maya cachikel, 5% maya-kichè og 10% ladinos eller blandingsfolk som de også ble kalla. (Kilde:Ål kommune si nettside)
 

Mayaene har ei lang og spennende historie som ikke er ferdig skrevet.
Det er skrevet svært mye om Mayafolket, og litt søking på nettet gir til dels motstridende informasjon. Det hevdes til og med at dette er en utdødd kultur.

Det som skrives her er et lite forsøk på å gi en kort bakgrunn.
Mayaene lever i Guatemala, Yucatàn halvøya og sør i Mexico. Deres historie er sannsynligvis ca 5000 år gammel (Vi er nå i år 5127) De dannet aldri et sammenhengende rike, men uavhengige bystater. Byene var store tempelanlegg med et lite toppsjikt av prester og adel som hersket over bøndene. Felles for Mayaene har vært kulturen og religionen, men ikke språket. (Det er over 20 ulike språk)

Storhetstida er regna fra 250 - 900 e.Kr. De hadde et komplekst skriftsystem, og var langt framme i matematikk og astronomi. Det utførte svært nøyaktige observasjoner som imponerer dagens vitenskapsmenn. De anla mektige byggverk med pyramider, søyler og skulpturer.



Den største byen het Tikal, og her finnes i dag store byggverk som kan besøkes. Vi var innom Iximchè (bilde) som er/var mye mindre.

Lenge trodde vitenskapsmenn at Mayaene var blant de fredeligste i Mellom-Amerika, men etter at skriftene har blitt tolket, viser disse til menneskeofringer, tortur og kriger.

Rundt år 900 går det nedoverbakke. Dette blir forklart med indre stridigheter, overbefolkning og økologiske forhold - blant annet vannmangel. Men man vet ikke dette sikkert…

Det som er sikkert er at spanjolene kom i ca 1520, og de utryddet og undertrykte. Samt utnyttet naturressurssene. En undertrykking og diskriminering som Mayafolket fortsatt i dag kjemper mot. Dette kommer vi tilbake til i flere av våre programmer. I tillegg var landet splitta i borgerkrig fra 1960 til 1996
 

Historia til Mayafolket er ikke ferdig skrevet. Bildet er av et stort avisoppslag dagen vi reiste.
Reescribe la historia - historien må omskrives etter funn i Tikal.....








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS