Vennskapskommuner i 11 år.

Ål kommune og Sololà i Guatemala startet sitt vennskapssamarbeid i 1999. Radio Hallingdal har med støtte fra Medietilsynet laget en programserie på 15 programmer som vil ta for seg ulike deler av dette samarbeidet.
Aktuelt
Rita Stavn
Publisert : 27.01.2011 15:31

Ambassadør i Guatemala Lars Ole Vaagen og Knut Medhus.
Ål kommune og Sololà i Guatemala startet sitt vennskapssamarbeid i 1999. Radio Hallingdal har med støtte fra Medietilsynet laget en programserie på 15 programmer som vil ta for seg ulike deler av dette samarbeidet.

Ambassadør Lars Ole Vaagen
gir i det første programmet bakgrunnen for Norges engasjement i Guatemala. Det starter med et hemmelig møte i Oslo i 1990 for å få til ei fredsavtale i landet som er i borgerkrig.
I dag er Norge sterkt med i FN sitt Mayaprogram som i hovedsak arbeider med tre saker; gi urbefolkningen rett til utdanning på eget språk, rett til politisk deltakelse og innsats i rettssystemet for å få presidens i noen viktige saker for Mayafolket.

Vi møter en entusiastisk og svært engasjert ambassadør som beskriver det fargerike landet med stor fattigdom, analfabetisme og store skjevheter på flere områder.

Følg med fra starten på vår programserie – fredag 28. januar kl 21.00 (og 22.45)
 

Kontaktgruppe for årets utveksling.
Sykepleier Trude Veslegard og fysioterapeut Bjørn Egil Notland er i Sololà på utveksling dette året. Disse er med i flere av programmene våre. I Sololà har de ei godt fungerende kontaktgruppe som også hjalp oss under vårt opphold. 


Fra venstre: Carlos Alberto Tuy Yax, William Guarcax Cuc , Emilio Arturo Xoquic
Ajcalòn, Trude Veslegard, Hanne Arnesen, Bjørn Egil Notland og Victor Chumil
Chiroy. (Carlos Venacio Meletz Toc var ikke tilstede da bildet ble tatt)

Emilio og Victor var de to første som var på lærerutveksling i Ål. De er rektorer ved Collegio Maya. Det kommer eget program om Collegio Maya, og et med de to - på norsk...
Carlos var på Ål i den tredje runden i 2008. Også han er lærer.

William er vår tolk. Det offisielle språket er spansk, og dette kan vi dessverre ikke. I tillegg til spansk er det hele 21 mayaspråk i Guatemala. Ca 450.000 snakker Kaqchikel i Sololà området, men bare her i dette lille området rundt Lago de Atitlan brukes to mayaspråk i tillegg 

"Kyllingbuss".
Diverse bilder fra fire hektiske dager i Sololà kommer etterhvert her på nettsida. Først ut er kyllingbussen. Opprinnelig er bussene fra Canada som ordna opp i sitt miljøproblem ved å selge dem til bl.a Guatemala.

Vi kjørte den legendariske kyllingbussen en god del i forbindelse med oppdragene. Den blir mye benytta, og var som regel stapp full.


Vårt første møte med kyllingbussen. (Foto: Carlos Venacio Meletz Toc)

 








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS