Meditativ kammerjazz i Geilo kulturkyrkje torsdag 5. januar
Solveig Slettahjell

Meditativ kammerjazz i Geilo kulturkyrkje torsdag 5. januar

Meditativ kammerjazz fra salmeboken, med to av landets mest profilerte melodikere Solveig Slettahjell ogTord Gustavsen
Kultur
Rita Stavn
Publisert : 04.01.2017 00:54
Sist oppdatert : 04.01.2017 01:02

Solveig sier selv om prosjektet:
Jeg har omsider laget den salmeplaten jeg har gått med under huden hele livet. Plata heter Arven fordi det er det dette er: min musikalske arv. Mine foreldre sang disse sangene, min besteforeldre sang disse sangene, mine brødre, mine onkler og tanter, vi sang dem i familiekor, i ungdomskor, i vokaltrioer, vokalkvartetter og solo. Jeg spilte og sang meg gjennom Sangboken, Salmeboken, Deg være ære og Rop det ut ( kristelige sangbøker alle sammen - av mer eller mindre museal/nåtidig karakter ) hver ettermiddag etter skoletid. Det var med disse sangene jeg ble en sanger og fant mitt musikalske ståsted første gang.

Nå har de hvilt i mange år mens jeg har vært opptatt av annen musikk.
Å få gå tilbake og synge dem på nytt med 20 års distanse har vært en sann svir - jeg synes jeg er så uendelig heldig som har fått vokse opp i denne musikktradisjonen hvor sangen og inderligheten og ikke minst fellesskapet står så sterkt.
Og det har fulgt meg. Denne inderligheten og forventningen om at det skal handle om noe mer enn deg selv når du synger. Musikken betyr noe mer. Og jeg lært det her.

Jeg har gjort med dette stoffet som jeg har gjort med andre kjente låter tidligere, være seg standardlåter, Gnarls Barkley eller Tom Waits; jeg synger de fordi de trigger min lyst til å gjøre dem til mine og synge dem så godt jeg kan. Låtene er henta fra min oppvekst i kirka og på bedehuset; her er Lina Sandell-klassikere som "Blott en dag" og "O Jesus åpne du mitt øye", gamle sangevangelistsanger som "Tenk for en jubel" og "Han giver och giver och giver igen", sangen jeg har sunget mest i mitt liv - en Sigvart Engeset-salme fra 1919: "Slik som eg var", men også Tron Kvernos "I dine hender fader blid" og Hovlands “Tårnhøye bølger går”.

Det føles godt å endelig få vise min takknemlighet til de som lærte meg disse sangene - og å få synge dem til de som aldri har hørt dem før. 

!Solveig Slettahjell (vokal) og Tord Gustavsen (flygel/elektronikk)








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS