Mot rekordår for DNT-hyttene
Foto: Marius Dalseg Sætre / DNT

Mot rekordår for DNT-hyttene

DNT nærmer seg 500.000 overnattinger på sine hytter i 150-jubileumsåret 2018. Lørdag markerer DNT at de betjente hyttene åpner for sommersesongen med gratis overnatting.
Aktuelt
Publisert : 27.06.2018 14:34
Sist oppdatert : 27.06.2018 14:46

I 2017 hadde DNTs hytter 450.700 overnattinger, i tillegg til flere hundre tusen dagsbesøk.  

– Antallet medlemmer øker stadig og DNT får flere hytter. I år lukter vi på rekordhøye 500.000 overnattinger på hyttene våre, forteller Nils Øveraas, generalsekretær i DNT.  

DNT markerer at det er 150 år siden stiftelsen i 1868. For å feire åpningen av sommersesongen 30. juni, byr flere av de betjente hyttene på gratis overnatting i åpningshelgen. Temaet for helgen er retro. 

– Ta utfordringen og still i et sporty og retro turantrekk. Det blir premiering av beste antrekk fra hver hytte. Åpningen er også en super anledning til årets første fjelltur, med fint og tørt føre de fleste steder i landet, sier Øveraas. 

 

Ny betjent DNT-hytte 
Broene er lagt ut og stiene er merket. Sengene er oppredd og matlager og kjøkken er fylt med lokalmat. Vertskap, hyttevakter og foreninger gjør seg klare til å ta imot sommerens fjellvandrere.  

DNT Drammen og Omegn sørger for at åpningshelgen blir ekstra spesiell i DNT-sammenheng: Foreningen har nettopp overtatt hytta Solheimstulen i Nore og Uvdal kommune, som fra 30. juni skal forvaltes og drives som en tradisjonell turistforeningshytte. Solheimstulen blir DNTs 44. betjente hytte.  

– Tilbudet på Solheimstulen skal opprettholdes og styrkes til glede for lokalbefolkningen, hytteeiere og friluftslivet. Turisthytta er en svært viktig inngangsport til rutenettet og turisthyttene på Hardangervidda, og hytta har også en viktig kulturhistorisk plass i Hardangervidda-sammenheng, sier Simon Torgersen, daglig leder i DNT Drammen og Omegn.  

 

Sommer + fjell = sant 

Nylig åpnet Seilerhytta ved Tvedestrand, og samtidig er flere nye hytter på gang i DNT. I Oslomarka er Fuglemyrhytta under oppføring, og i august blir det grunnsteinsnedlegging for Tungestølen i Luster kommune i Jotunheimen.  

Mange ønsker seg en aktiv familieferie, og fjellet er for mange et selvsagt mål i skoleferien. 

–  Når man først har prøvd, vender svært mange tilbake til opplevelser i friluft år etter år. Jeg oppfordrer til å starte sommerferien med en tur innom våre sommeråpningsarrangement. Juni og juli er sjeldent vakker på fjellet, med lyse, lange sommerkvelder, sier generalsekretær Øveraas.  

Føremeldinger i våre trakter: 

Breheimen: Det er veldig bra forhold i Breheimen. Nede i dalen ved Sota Sæter er det tilnærmet helt bart og snøen som fremdeles ligger på overfarten til Nørdstedalseter er hard og fin å gå på. I Fortunsdalen er det fint og bart.  

Jotunheimen: Det er strålende forhold i Jotunheimen om dagen. Helt vest i Utladalen er det grønt og fint og det har vært mye snøsmelting. Det ligger fremdeles igjen noen snøfonner, men de er harde og fine å gå på. 

Ved Fondsbu har er det bart og fint og varmen har tatt så godt som all snøen som ligger igjen. Det synes å være en gjenganger over det meste av Jotunheimen. Også Gjendebu melder om strålende forhold og det er mye mindre snø i området enn det tradisjonelt pleier å være på denne tiden. 

Lengre øst mot Gjendesheim er det rekordtidlig sommer og alt tyder på at dette blir en fin sesong. Det er bart over Besseggen og folk begynte å gå den allerede i slutten av mai. Knut Vole melder også om rekordtidlig sommer på Glitterheim og sier forholdene nå er omtrent som det pleier å være i midten av juli. Det er bart på alle rutene og veldig fine forhold.   

 

Skarvheimen: Sommervarmen som har preget Sør-Norge i juni har gjort godt på Finse, forteller Edvard Sæbø som er bestyrer på Finsehytta. Nå er det omtrent som det tradisjonelt pleier å være i slutten av juni med nesten ikke noe snø igjen, melder han. Isen på Finsevatn forsvant for en uke siden.  

Marit Wøllo på Geiteryggen melder om fine forhold ved Geiteryggen. Det er fint og bart rundt hytta og den snøen som ligger igjen på vei over til Finse er lett og fin å gå på og det er allerede en del som har gått fra Finse til Geiteryggen. 
– I fjor kunne vi leike Titanic med isfjella som låg på Geiteryggvatnet då vi åpna for sommersesongen, i år var det isfritt forrige veke. Så det ser ut som det blir ein veldig bra start på årets sesong. Allerede nå kan en gå fra Finse til Aurlandsdalen. 

(Pressemelding)

 


Annonse:
ustekveikja


Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS