Auka trygdesvindel i Buskerud
Illustrasjonsfoto

Auka trygdesvindel i Buskerud

66 personar er anmeldt for trygdesvindel i 2017 og dei har tilsaman svindla NAV for 16 millionar kroner
Aktuelt
Knut Medhus
Publisert : 30.01.2018 11:15
Sist oppdatert : 30.01.2018 11:19

Flest er anmeldt for svindel med dagpenger. 53 personer er anmeldt for til sammen 6,5 millioner kroner. Dette er en økning fra 2016 på 2 millioner kroner.

9 er anmeldt for svindel med arbeidsavklaringspenger. Begge ytelsene skal være inntektssikring når man er utenfor arbeidslivet i en periode.

For å få utbetalt dagpenger og arbeidsavklaringspenger kreves det at stønadsmottaker  annenhver uke sender meldekort til NAV og oppgir antall arbeidstimer. 51 personer av de som er anmeldt har oppgitt langt færre, eller ingen arbeidstimer på meldekortet selv om de faktisk har vært i arbeid.

 NAV jobber for å hjelpe  folk i arbeid. Det er alvorlig når de bevisst skjuler at de jobber og samtidig mottar stønad fra NAV. Det er svindel av fellesskapets midler og er med på å undergrave tilliten til velferdssystemet vårt, sier avdelingsdirektør i NAV Kontroll øst, May Snedsbøl.

Bedre metoder

De fleste av sakene som er anmeldt er avdekket gjennom samkjøring av offentlige registre.

Opplysninger som er gitt til NAV kontrolleres blant annet med inntektsopplysninger fra Skatteetaten.

– Kontrollene våre blir stadig mer målrettet og de som velger å gi feil opplysninger til NAV løper en stor risiko for å bli oppdaget, sier Snedsbøl.

Samarbeid mot kriminalitet i arbeidslivet

– NAV og Norge er helt avhengig av et velfungerende arbeidsliv. Ved opprettelse av A-krim senteret i Tønsberg i 2017 som også dekker Buskerud, jobber vi nå enda tettere  med politiet, Arbeidstilsynet og Skatteetaten mot kriminalitet i arbeidslivet. Felles kontroller og tverretatlige samarbeid skal blant annet bidra til å både forebygge og avdekke trygdesvindel, sier Snedsbøl.

  


Annonse:
ustekveikja


Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS