Påska er like rundt hjørnet...
Illustrasjonsfoto

Påska er like rundt hjørnet...

Greitt å minne om noen enkle huskeregler for å gjøre påska på hytta branntrygg...
Aktuelt
Rita Stavn
Publisert : 06.04.2017 21:15
Sist oppdatert : 06.04.2017 21:26

Visste du at det er like strenge krav til brannsikkerhet på hytta som i ditt eget hjem?

Siden 1. januar 2016 har det vært samme krav til brannsikkerhet i hytter som i vanlige boliger. Det betyr at hytta skal ha både røykvarsler og brannslokkingsutstyr. Det skal være brannalarmanlegg eller røykvarsler i alle boliger, hytter og fritidseiendommer, og det skal være minst en røykvarsler i hver etasje.

Det er minstekravene. Under følger tips til hva du skal, kan og bør gjøre på hytta.

Ikke glem batterier

Husk og ta med deg nye batterier til røykvarsleren når du reiser til hytta. Sjekk at røykvarsleren fungerer når du kommer frem og at den kan høres på alle soverom og oppholdsrom, også når dørene er lukket. Kontroller at brannslange eller brannslokkeapparat er lett tilgjengelig. Vend apparatet opp ned et par ganger, slik at pulveret ikke klumper seg.

Sørg for åpne rømningsveier.

Propan krever forsiktighet

Sjekk jevnlig propanutstyr, slanger og koblinger. Bytt gamle slanger.

En god metode er å bruke såpevann for å søke etter lekkasjer. Koble gjerne fra slangen til gassbeholderen om natten og når du forlater hytta. Om du kjenner gasslukt må du ikke tenne eller slå på noe som kan utløse gnister, som for eksempel en lysbryter. Luft først godt ut og finn så eventuelle lekkasjer.

Levende lys starter mange branner

Forlat aldri et rom med levende lys og pass på at du ikke sovner fra lys. Bruk bare brannsikre lysestaker som tåler at lyset brenner ned uten at dette får konsekvenser. Vær spesielt oppmerksom på avstand til gardiner og andre tekstiler.

Varm aske kan starte brann

Sørg for at ildstedet i god stand. Ikke sett asken fra ildstedet rett utenfor hytte- eller husveggen. Kjøl ned asken i en brannsikker bøtte med lokk, plassert på fast plate eller steinhelle og i god avstand fra hytte- eller husveggen.

 

Lag en nødplakat til hytta

 

Vet du nøyaktig posisjon på hytta di? Lag en nødplakaten enkelt på www.norgeskart.no for at brannvesen, politi og ambulanse enklere kan finne deg når du trenger hjelp. De fleste hytter i Hol kommune har veiadresse, bruk disse. Stedsnavn kan ofte være helt forskjellig fra de offentlige stedsnavn som er på kartene som nødetatene benytter. En nødplakat på hytta er en enkel og effektiv sikkerhet hvis uhellet først er ute.


Annonse:
ustekveikja


Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS