Prestholtstigen offisielt opna.

Miljøvernministeren foretok tysdag den offisielle opningen av Prestholtstigen
Aktuelt
Knut Medhus
Publisert : 30.09.2014 15:53

Statsråd Tine Sundtoft og Petter Braaten, SNO
Miljøvernministeren foretok tysdag den offisielle opningen av Prestholtstigen

Rekordøkningen i antall besøkende til Hallingskarvet kunne lett medført uopprettelige skader på natur og dyrelivet i en av Norges mest kjente nasjonalparker. Med hjelp av Sherpaer fra Nepal og stor dugnadsinnsats fra lokalbefolkningen, har man nå sikret en bærekraftig bruk av en ny og lengre trasé på 6,5 kilometer i nasjonalparken. Den nye turistattraksjonen ble offisielt åpnet i dag av klima- og miljøvernminister, Tine Sundtoft.

– Som nasjonalparkkommune vil den nyåpnede traséen, Prestholtrunden, vise omverden at det er mulig å kanalisere ferdsel i nasjonalparken med både vern og bruk i fokus. Prestholtrunden er et prakteksempel på hvordan man sikrer en bærekraftig bruk og rettmessig forvaltning av våre nasjonalparker, sier ordfører Tony Kjøl i Hol kommune.

I dag var det offisiell åpning av den nye 6,5 kilometer lange traséen i nasjonalparken. Åpningen finner sted på et tidspunkt hvor svært mange turister finner veien til høyfjellet. Den nye Prestholtrunden ble åpnet av klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H). Varaordfører Ingjerd Almås Anfinset (H) i Hol kommune, initiativtaker Petter Braaten fra Statens Naturoppsyn, nasjonalparkforvalter Trond Erik Buttingsrud og representanter fra Visit Geilo, var også være tilstede under åpningen.

Prestholtstien opp til Prestholtskardet har i mange år vært et svært populært turistmål, og interessen har økt de senere årene. I 2010 ble det registrert nærmere 6 000 besøkende som tok turen opp til Hallingskarvet. Dette medførte en betydelig slitasje på sti og natur som følge av folkevandringen opp og ned fra Hallingskarvet. Erosjon, kombinert med nedbør og snøsmelting holdt på å ødelegge hele fjellsiden. I tillegg viste analyser at tilstrømmingen av turister, både norske og utenlandske, ville øke betydelig i årene fremover. I 2010 ble derfor arbeidet startet med å lage en ny trasé opp Prestholtskardet hvor store deler av traséen ble steinbelagt.

– Med nærmere 600 tonn stein har vi nå sørget for at enda flere kan få oppleve det flotteste som nasjonalparken har å by på, uten at de besøkende gjør skade på natur eller dyrelivet i området. Sett fra et Folkehelseperspektiv er dette prosjektet også viktig, fordi folk som vanligvis ville hatt problemer med å bestige Skarvet, nå får en unik opplevelse, både fysisk og ikke minst mentalt. Jeg har selv opplevd mennesker gråte av det de får oppleve. Det er sterkt, sier initiativtager og prosjektleder, Petter Braaten fra Statens Naturoppsyn.

– I fjor tok ca 23 000 besøkende turen opp til Skarvet. Med den sterke økningen i besøkstallene, fikk vi imidlertid en ny utfordring. Selv om den steinbelagte stien gjorde det enklere å komme opp til toppen, var passasjen relativt trang når man skulle ned igjen. Mange valgte derfor å gå utenfor traséen på vei ned fra Skarvet. Dette førte til ny slitasje i landskapet. Ved å lage en lengre trasè hvor turistene nå kan velge å gå ned Vesleskardet lenger øst ved Hallingskarvet, og tilbake til utgangspunktet ved Prestholt, har vi laget en ny og attraktiv trasé som vil tåle en ytterligere turistvekst i nasjonalparken vår, sier turistsjef Pål K Medhus i Hol kommune.

Ved hjelp av Sherpaer fra Nepal og ny dugnadsinnsats fra lokalbefolkningen er det nå lagt en ny steinbelagt sti i deler av nedfartstrasséen lenger øst ved Vesleskardet. Dette vil gi turistene nye opplevelser, hvor de blant annet får se gamle fangstgroper og nye utsiktspunkter. På veien over fjellet får man oppleve utsikten fra Skarvsenden som er 1705 moh. En fantastisk skue utover store deler av fjellområdene rundt og nedover Hallingdal.

Det antas at Prestholtrunden vil bli den mest brukte turstien i øvre del av Buskerud i årene som kommer. Den vil bli ca. 6,5 km lang og passer godt for alle, også småbarnsfamilier.

 

 








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS