Vil ekspropiere areal.

Rådmannen går for å ekspropiere nødvendig areal for å få til nedfarten til Trøim
Politikk
Knut Medhus
Publisert : 30.10.2013 14:24

Rådmannen går for å ekspropiere nødvendig areal for å få til nedfarten til Trøim

Her har du rådmannens konklusjon og tilråding,

Konklusjon:
Prinsippene i oreigningslova § 2 andre ledd gjelder i alle vurderinger om ekspropriasjon, denne avveiningen bestemmelsen foreskriver, er foretatt ved reguleringsbehandlingen, planen hjemler ekspropriasjonen for å gjennomføre utbyggingen av ny alpin nedfart til Trøym sentrum. Reguleringsplanen er 5 år gammel, men forholdene har ikke endret seg siden planen ble vedtatt. Reguleringsplanen er ikke påklaget.
Reguleringsplanen har som formål å støtte og ytterlig styrke Hemsedal som reiselivsdestinasjon. Med bakgrunn i planens formål vil det være av stor samfunnsinteresse å realisere reguleringsplan med nedfartsløype til sentrum. Grunneierne har ingen betydelige tap av inntekter som følge av inngrepet. Området kan per i dag anses å ha lav bruksverdi og ulempene for grunneierne i form av verditap anse å være lavere enn de samfunnsnyttige fordelene. Med bakgrunn i at det ikke er uenighet om å realisere reguleringsplanen, men forholdet til erstatningssummen for rettighetene til festeavtaler, anses fordelene ved å ekspropriere som «tvillaust meir til gang enn skade». Som tidligere nevnt er det gjort flere forsøk på komme frem til en minnelig ordning med grunneierne, dette har ikke lykkes og ekspropriasjon anses som nødvendig for å oppnå planformålet.
Det er kommunen som er ekspropriant og som tidligere nevnt overskjøter kommunen arealet til Skistar Norge AS, mot et vederlag som skal dekke erstatningssummen og omkostningene. Kommunen har inngått skriftlig avtale med Skistar som avklarer forhold
49
knyttet til sakskostnader for alle parter, overskjøting av areal og evt. skjønnsrettens prisfastsetting.
Rådmannen vil etter en samlet vurdering anbefale at Hemsedal kommunestyre vedtar med hjemmel i plan- og bygningsloven § 16-2 ekspropriasjon av 50 dekar regulert til løypeareal fra gnr.69, bnr.5, fnr.2 og gnr.68, bnr.6, jf. kartskisse datert 11.10.13 i samsvar med reguleringsplan for Totteskogen II/ ny alpin nedfart til Trøym sentrum vedtatt i kommunestyret den 04.02.10.
Begrunnelsen for ekspropriasjonen er at det er viktig for Hemsedal som reiselivsdestinasjon å realisere reguleringsplanen. Planen har som formål å støtte og ytterlig styrke Hemsedal som reiselivsdestinasjon. Ulempene for grunneierne anses som begrenset som følge av at arealet har liten eller ingen alternativ økonomisk eller bruksmessig verdi. Grunneierne har heller ingen andre planer for sine eiendommer i nedfartsområdet. Området kan per i dag anses å ha lav bruksverdi og ulempene for grunneierne i form av verditap anses å være lavere enn de samfunnsnyttige fordelene. Med bakgrunn i at det ikke er uenighet om å realisere reguleringsplanen, men forholdet til erstatningssummen for rettighetene til festeavtaler, anses fordelene ved å ekspropriere som «tvillaust meir til gagn enn skade». Erstatningssummen for rettigheter til festeavtaler avgjøres av skjønnsretten.
Ekspropriasjon er et enkeltvedtak og vedtaket kan påklages. Klage på vedtak om ekspropriasjon etter plan- og bygningsloven § 16-2 nr.1, første punktum stiles til fylkesmannen, men sendes via kommunen.
Rådmannens innstilling:
I medhold av plan- og bygningsloven § 16-2, jf. reguleringsplan for Totteskogen II/ ny alpin nedfart til Trøym sentrum vedtatt i kommunestyret den 04.02.10, vedtar kommunen å ekspropriere ca. 50 dekar regulert til løypeareal fra gnr.69, bnr.5, fnr.2 og gnr.68, bnr.6, jf. kartskisse datert 11.10.13.
Klageadgang: ekspropriasjon er et enkeltvedtak og vedtaket kan påklages. Klage på vedtak om ekspropriasjon etter plan- og bygningsloven § 16-2 nr.1, første punktum stiles til fylkesmannen, men sendes via kommunen.

 








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS