Funksjonsinndeling av institusjonstjenestene i Hol kommune

Rådmann Lars Ole Skogen i Hol kommune har fredag ettermiddag sendt pressemelding i saka om funksjonsinndeling av institusjonene i kommunen.
Politikk
Rita Stavn
Publisert : 18.02.2011 20:08

Rådmann Lars Ole Skogen i Hol kommune har fredag ettermiddag sendt pressemelding i saka om funksjonsinndeling av institusjonene i kommunen.

Pressemelding fra Rådmannen i Hol kommune:

Saken om funksjonsinndeling av institusjonstjenestene i Hol kommune er nå inne i en politisk prosess og skal behandles i kommunestyret 24.02.2011. Saken har ført til reaksjoner og avisoppslag, med utsagn som etter vårt syn bygger på misforståelser. Administrasjonen i Hol kommune vil gjerne komme med noen viktige fakta i denne saken.

Bakgrunn
I Hol kommune er det utviklet ”spilleregler” i samhandlingen mellom politikk og administrasjon. Som en følge av dette arrangeres det årlig strategikonferanser som skal gi administrasjonen innspill og videre føringer i forhold til arbeidet med handlingsprogram, økonomiplan, budsjett og annet planarbeid.

Saken vedrørende funksjonsinndelinga av institusjonstjenestene in Hol kommune har sitt utspring i strategikonferansen 15. april 2010. Der fikk Helse- og sosialetaten følgende melding fra politikerne i Hol:
”Etaten skal beholde strukturen og PLO planen, men revurdere bruken av sykehjem og vurdere funksjonsinndeling slik at det ikke nødvendigvis blir identiske tjenester på de to institusjonene?”

I strategikonferansene fattes ingen vedtak, men konferansen skal gi rådmannen og administrasjonen politiske føringer for det videre arbeidet. På bakgrunn av føringene i strategikonferansen, ble det satt ned en tverrfaglig arbeidsgruppe med 9 medlemmer, som skulle se på funksjonsinndeling og organisering av Pleie og omsorgstjenestene. Alle avdelinger og fagmiljø i etaten var representert i denne arbeidsgruppa, også en av tilsynslegene. Det er dermed en samlet etat som står bak rapporten. Hallingdølens uttalelse om at politikerne må klare seg uten tilsynslegens vurdering stemmer dermed ikke.

Politisk behandling
Kommunestyret er kommunens øverste politiske organ. For å kvalitetssikre at administrasjonens arbeid (den ovennevnte arbeidsgruppa sitt arbeid) er i samsvar med politiske føringer, er det kun kommunestyret selv som gjennom vedtak i saken avgjør det videre arbeidet med funksjonsinndelingen. Rapporten foreslår at institusjonene skal videreutvikles, at det skal gjøres små endringer og at de to institusjonene dermed ikke trenger å tilby identiske tjenester. Rådmannens innstilling i saken ble da:

”Pkt 1 – 6. i Vedtak i K-sak 93/08
– Institusjonstjenesten ved begge bu- og behandlingssentra skal sikre følgende tjeneste - endres til: Institusjonstjenensten i Hol kommune skal sikre følgende tjenester”

Eldrerådet behandlet saken den 7. februar d.å.. De mente at det ikke skulle fattes vedtak før omsorgsboligene på Kringlemyr var ferdige og før konsekvensen av samhandlingsreformen var klar.

Hovedutvalg for Helse og sosial behandlet saken den 14. februar og fikk fremlagt eldrerådets innstilling i møtet. Eldrerådet innstilling ble ikke tatt til følge, men det ble fattet følgende vedtak.

”Vedtak i K-sak 93/08 pkt 6.”Institusjonstenesta ved begge bu- og behandlingssentra skal sikre følgende teneste” endrast til: Institusjonstjenesta i Hol kommune skal sikre følgande tjenester fordelt slik:Høgehaug: |avdeling for demente, sjukeheimsplasser, aldersheimsplasser
Geilotun: langtidsplasser for sterkt pleietrengede, korttidsplasser, plasser for demente,
Aldersheimsplasser”

Oppsummering/Videre behandling
Saken som kommer opp i kommunestyret den 24. februar d.å., baserer seg på en rapport utarbeid av fagfolk og ledere fra alle avdelinger i Helse- og sosialetaten i Hol kommune. Det er en samlet faggruppe som står bak rapporten, ansatte som har brukerperspektivet i sentrum og som hver dag arbeider for at innbyggere i Hol skal ha et best mulig helsestell. Kommunestyret avgjør om anbefalingene i rapporten blir vedtatt. Rådmannen og administrasjonen vil følge opp det vedtaket som blir fattet.


Lars Ole Skogen
Rådmann i Hol kommune


 








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS