Folkefest for 100 års jubilanten.

Folket i Hallingdal visste å sette pris på jubileumstoget som tøffet gjennom dalen.
Kultur
Rita Stavn
Publisert : 05.06.2009 20:15

Majestetisk inn på Nesbyen stasjon
Folket i Hallingdal visste å sette pris på jubileumstoget som tøffet gjennom dalen.

Presis klokka 9.46 fredag morgen forlot damplokomotivene med vogner Hønefoss stasjon med kurs for Hallingdal. Første stopp ble Heggen skole som ønsket å hylle jubilanten. Skolen skal etter 125 år legges ned, og ønsket å markere et godt naboskap disse årene. 

Flåværingene hadde møtt mannsterke opp på Gulsvik stasjon, og ordfører Tor Egil Buøen ble den første av dalens ordførere og varaordførere som kunne gratulere jubilanten, understreke den historiske viktigheten av jernbanebygginga, samt gi prominente gjester klar beskjed om viktigheten av realiseringa av Ringeriksbanen for å forkorte reisetida.
 

 

 

Rallerne kom også i dag på Gulsvik stasjon. Jon Amundsen, Per Arne Martinsen og Øyvind Riggenholt.

 

 

 

Kultur og folkefest på alle stasjoner.
På samtlige stasjoner fikk reisende og publikum lokale kulturinnslag. Korpsene tok imot toget på flere stasjoner. På Nesbyen stasjon spilte også Øyvind Brabandt ”Kongelåtten” som ble spilt her under åpninga av Bergensbanen i 1909.


Øyvind Brabandt spiller. Til høgre står dagens fyritallsmann på Nesbyen, Kjell Hamre.
Hamre kjenner mange som mangeårig konduktør på Vøgne.
 

Den yngre garde viste laus, kyndig opplært av Martin Myhr. Mens de aller yngste, førskolebarna, sjarmerte alle med sine togsanger. Mange av de frammøtte hadde også kledd seg i klær som passet for feiring av en 100 åring, noe som gjorde oppholdet på Nesbyen stasjon til en enda triveligere opplevelse.
 


Sjarmerende førskolebarn med togsang.

På Gol stasjon ble jubilanten hilst av bl.a. gamleordfører Jan Halvard Brekko som har sitt levebrød ved jernbanen. Her var det mannskoret Stjernen, og Halvard Haugens orkester som stod for det musikalske.

Mannskoret Stjernen fulgte også med til Ål stasjon. Koret har laget ei spesiell hylningskantate til dagen som ble oppført på begge stasjoner.

(Bilde: Også på Ål stasjon viste den yngre garde fram sin danseferdigheter.)

 

 

Publikum benyttet denne enestående sjansen til å se damplokomotiv og å kjøre det. I tilegg til folkefestene på perrongene, hadde mange møtt opp langs linja for å se. Stemninga kan muligens sammenlignes med da banen ble åpnet.



Lørdag morgen går ferden videre fra Ål til Voss med stopp undervegs. Søndag er jubileumstoget framme i Bergen. Fire dager etter avreise fra Oslo S. 

 

Nostalgi
blir det på en slik tur, og det som nok savnes aller mest av noen, er den gode gamle restaurantvogna. Den som følger jubileumstoget, ble satt i drift i 1926, og det har blitt brukt 6000 dugnadstimer for å få denne satt i stand. Stil og eleganse, lekker og god mat ...dog ikke til 1909 priser....

 

Mer i fredagsmagasinet i kveld og neste fredag………….
 








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS