Brun bærlyng.

Du er kanskje av dei som har vandra litt i skogen i vår og reagert på alt den brune lyngen? Her er forklaringa på fenomenet.
Aktuelt
Knut Medhus
Publisert : 31.05.2005 16:13

Brun blåbærlyng i Kleivi.
Du er kanskje av dei som har vandra litt i skogen i vår og reagert på alt den brune lyngen? Her er forklaringa på fenomenet.

Fylkesmannens miljøvernavdeling har slikt svar på kvifor dette har skjedd og kor lenge det venteleg vil vara:

Varmt klima kombinert med lite snø har gitt uttørking av planter både i skog og hage



I vår har vi blitt kjent med at det har kommet en del brun og skadet vegetasjon ute i skogen. Dette gjelder både blåbær, røsslyng og på granplanter på hogstfeltene. En ser også at enkelte hagevekster har fått hard medfart av den milde vinteren, bl.a. tujaplanter.

Det er trolig snakk om en klimabetinget vinterskade. Varmt klima kombinert med lite snø gjør at plantene begynner å transpirere mens det fortsatt er tele i bakken. Det blir da mangel på vann og plantene vil kunne tørke.

Enkelte av fjorårets plantefelter av gran har også fått skader, ofte ved at toppene er tørket. I de områdene av fylket som hadde svært lite snø i vinter, oppfordrer en skogeierne til å ta en titt over plantefeltene sine for å se om de må suppleres med nye planter.

Blåbær- og røsslyngen vil nok komme tilbake av seg selv, men det kan gå et par år.

Skadene har kommet i de deler av fylket som i vinter hadde svært lite snø. Det samme har vi fått opplyst at har skjedd i våre nabofylker.








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS