Trosset været!

Dette er andre gang i Holsdagens 51-årige historie at bryllupsfeiringa må flyttes innendørs. Forrige gang var i 1965. Men når regner siler jevnt og trutt ned, har arrangøren lite annet å gjøre. Dyre feler og hodeplagg til bunader tåler det våte element dårlig.
Kultur
Rita Stavn
Publisert : 03.08.2008 18:29

Brydeparet Pernille Toresdatter og Jan Helge Haugeplass får litt styrkedråper før de legger ut på ferda langs Holsfjorden med regn.
Dette er andre gang i Holsdagens 51-årige historie at bryllupsfeiringa må flyttes innendørs. Forrige gang var i 1965. Men når regner siler jevnt og trutt ned, har arrangøren lite annet å gjøre. Dyre feler og hodeplagg til bunader tåler det våte element dårlig.

Dagen startet i Hol gamle kyrkje, og brudeferda langs Holsfjorden ble gjennomført på tradisjonelt vis dog uten spillemenn i front og med paraplyer. Et imponerende stort følge la ut på ferden langs fjorden, og arrangøren har lykkes med å få flere og flere jenter med hodeplagg. Det er nå spesielt mange unge jenter som deltar. 

Holsdagen måtte flytte hovedarrangementet til Bygdhall.
Et nesten fullsatt Bygdahall fikk en god opplevelse til tross for den nødvendige flyttinga fra Hol Museum. Bryllupstradisjonene og programmet ble gjennomført etter planen på den noe mer kummerlige plassen som ei lita scene er.

Et bryllup varte gjerne i 3 dager, og Anne Marie Kollhus hilste brudefølget velkommen til gards første dagen med lurblåsing. Solfrid Nestegard Gjeldokk sang brudevisa før brudeparet starta dansen med brudevalsen. Deretter fortsatte bryllupsfeiringa tradisjonen tro.

Unge utøvere.
De seinere åra har en del unge fått vise hva de kan på denne dagen. Helt ny i år var Ramona Fossly på 8 år som dansa laus. Hun bestemte seg under Landskappleiken i fjor for at dette var noe hun ville, og hennes laus skapte begeistring.

Ramona ble etterfulgt av de litt eldre guttene Lars Christian Brabandt og Lars Fivelstad Smaaberg. Sistnevnte behersker i tillegg sangkunsten, og har ei flott stemme til kveding.

Torstein Gjeldokk avslutta lausdansen med å vise hvordan det gjøres når en har trent lenge nok.

 

 

 

Sver og Olav Luksengård Mjelva.
Gruppa Sver med Olav Luksengård Mjelva i spissen holdt en minikonsert midtveis i programmet, og den var mer enn verdt billettprisen i seg sjøl.
Luksengård Mjelva vant A-klassa i hardingfele på landskappleiken. Han trakterer både vanlig fele og hardingfele, og i lag med de fire andre i gruppa Sver blir det både tradisjonsmusikk med nye lydbilder og egenkomponert musikk. Mottakelsen av disse gutta var så god, at ekstranummeret måtte fram.

 

Fanitullen.
Det som til sjuende og sist ble skadelidende av vær og flytting, var de små tablåene som Holsdagen er kjent for. Denne gang ble dagen avslutta med Fanitullen. Øyvind Brabandt spilte den som alltid godt, men skuespillerne fikk nødvendigvis litt lite spillerom….men amerikanerne til Juven tours satte ganse sikkert pris på å se knivhallinger og beltespenning…… flere tablåer var det sikkert ikke mulig å flytte innendørs.
 


Solfrid Nestegard Gjeldokk synger brudevisa for brudeparet Pernille Toresdatter og Jan Helge Haugeplass.
(For ordens skyld: Det var ikke ekte brudepar på årets Holsdag.)

 








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS