Hått gjestebø!

Den tradisjonsrike Holsdagen lørdag var startskuddet for Gjestebod til fjells – et gjestebod som varer ei hel uke til ende…..
Kultur
Rita Stavn
Publisert : 31.07.2006 23:40

Den tradisjonsrike Holsdagen lørdag var startskuddet for Gjestebod til fjells – et gjestebod som varer ei hel uke til ende…..

Holsdagsnemda, Destinasjon Geilo, butikkene i Geilo sentrum og næringsliv ellers har i år gått i sammen for å lage ei opplevelses-uke til fjells med ulike aktiviteter. Høve Støtt AS står som produsent, og er ansvarlig for den felles markedsføringa. (Programmet finner du her: www.gjestebod.no)

Bryllup med brudeferd langs Holsfjorden.
Merete Kvammen og Tom Erik Løvsletten var dagens hovedpersoner. Et riktig staslig par kom til messe i Hol gamle kyrkje. Giftemålet til disse to varte riktignok bare denne ene dagen – det var ikke ”ekte” brudepar i år.

Årets brudeferd langs Holsfjorden var et flott skue. Det er lenge siden det har vært så mange med i ferda. Holsdagen har klart å rekruttere mange unge til å delta på denne spesielle dagen, og det tyder bra for framtida. Riktig mange jenter og damer var det også som hadde våre spesielle hodeplagg. Jentepannelin og hodekluter for jentene og hette for ”kjæringane” - de gifte. Det er en kunst i seg sjøl å sette på plaggene, og dette er forberedt i lang tid. På selve dagen startes det klokka sju med sukkerlake iblanda kaffe som en viktig ingrediens - til å holde håret på plass.

 

 

 

Bryllupsfeiring på Hol museum.
Her var alt som hørte til. Brudeparet ble hilset med lurblåsing av Anne Mari Kollhus, og fikk brudevisa sunget av Solfrid Nestegard Gjeldokk. Og som i alle andre bryllup ble det sunget, spilt og danset. Brudeparet og fyrifølget (forloverene) har øvd på springaren i flere uker, og det gikk riktig bra. Imponerende er det å se både hallingspringar med 2 ”følgju” og spenstige karer som tester manndomen til hverandre i lausdansen.

(På bildene danser Svein Inge Øen springar med Tone Frydenlund og Solfrid N. Gjeldokk. Torstein Gjeldokk danser laus mens Solfrid Nestegard Gjeldokk holder hatten)

 

 

Torkjell Juven mangler stjert.                                                                                  
To små tablåer ble vist. I den ene kom det hønsetjuv til gards. I den andre er det Torkjell Juven som er noe fornærmet over at han ikke er bedt i gjestebod, men som gjerne viser at han kan fly fra låvetaket. Roy Edvardsen debuterte i denne rolla, men heller ikke han kom så langt. Torkjell hadde sin forklaring – han manglet stjert! Men det gikk et støkk gjennom publikum under førsøket , men han landa like hel.

Programmet på museet glir lett og ledig i år. Været var som veldig ofte på arrangøren sin side. Det kom noen dråper før start på museet. Brudedogg som tyder på et langt og lykkelig ekteskap, og det kom ei lita skur rett etter at programmet var ferdig.

Det var i overkant av 200 betalende inne på museet, men det var veldig mange tilskuere langs fjorden – disse ble kanskje skremt av brudedoggen?

 

Stor medieinteresse.
Det var ekstra stor medieinteresse i år. Magasinet BUNAD fulgte med fra grytidlig morgen under påsettinga av hodeplagg. Et filmteam var tilstede for å lage en informasjons-DVD for nyansatte i turistnæringen (Holsdagen er her et av flere arrangementer som blir presentert), og Ole Jørgen Liodden fotograferte til sin praktbok om Hallingdal som blir laget over samme lest som den han har laget for Valdres.


Brudefera kommer inn på Hol museum








Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS